Kunst Galerie

Kunst Galerie

Mijn Kunstgalerie

Er is niets wat mijn kunst verder heeft gebracht dan het besluit om te gaan tekenen. In deze galerie zie je mijn tekeningen en schilderingen. Na vele jaren schilderen in aquarel en acryl nam ik dit besluit. Ik wilde beter worden in het weergeven van de juiste vorm, pose en werkelijkheid. Het was een frustratie dat mijn schilderijen dat ontbeerden. Ik besloot gaan tekenen.

tekening uit de galerie
Torso Belvedère (links het voorbeeld, rechts mijn tekening)

Vooruitgang of achteruitgang?

Toen ik besloot te gaan tekenen voelde dat als een achteruitgang in plaats van een vooruitgang. Ik vond dat eigenlijk vreemd, maar er kwamen allerlei emoties. Ik vond het uitzicht verschrikkelijk om alleen met grijs te moeten werken en niet meer met kleur, om alleen met een potlood te werken en niet met verf. Totdat ik mij realiseerde dat ik niet hoefde te kiezen tussen tekenen óf schilderen. Ik besloot het tekenen te doen en het schilderen niet te laten. Ik bleef schilderen en het tekenen nam ik er bij. Nu na een paar jaar ben ik totaal verslaafd aan tekenen en moet ik zoeken naar tijd om te schilderen. Ik ben zo blij dat ik ben gaan tekenen! Het resultaat is het dubbel en dwars waard!

Galerie Tekeningen

Tekenen bracht mijn schilderijen verder

Mijn investering in tekenen heeft zich ruim uitbetaald in mijn schilderwerk. Van intuïtief ‘ronddwalen’ in verf heb ik het realisme in de vingers gekregen. Het is gelukt om van een ploeterende gefrustreerde schilder te veranderen in iemand die doelgericht kan maken wat de ogen zien. Het is niet meer een vraag of het zou lukken om dicht bij een gelijkenis te komen. Ik ging erbij tekenen en mijn schilderwerk heeft er alleen maar van geprofiteerd.

Wat leerde ik van het tekenen?

Ik moest specifieker worden in mijn beslissingen. Ik leerde te kiezen welke streek ik wel zette en welke niet. Ik werd doelgerichter. Ik leerde dat ‘fouten maken’ niet bestaat’. Je corrigeert slechts je vorige werk door te gummen en maakt het beter. Je schaamt je dus niet voor wat je fout deed, maar bent voortdurend aan het verbeteren. Ik leerde dus accuraat te worden. Ik leerde waar de afwijkingen van mijn ogen zaten en leerde deze afwijkingen te corrigeren tijdens het tekenen. Ik ging daarom ook beter kijken, meer corrigeren en daardoor groeide ook mijn ambitie om doel te treffen.

De derde dimensie op een plat vlak

Ik leerde begrijpen dat diepte anders wordt weergegeven dan breedte of hoogte. Dat gaat verder dan perspectieflijnen tekenen. Ik begon verkortingen te begrijpen en toe te passen. Ik begon in mijn verbeelding te wandelen over het landschap van mijn onderwerp en vanuit een ander perspectief te kijken. Ik begreep ook de waarde van schaduwen en lichtgebieden, hoe zij zich vertaalden in toonwaarden en dat dit consequenties had voor het werken in kleur. En dat zie je in mijn schilderijen.

Galerie Schilderijen