Maak onweerstaanbare tekeningen met deze krachtige tekenles

Tekenles

Ben jij op zoek naar tekenles of tekencursus? Mijn online school helpt je daarmee, bekijk de gratis previews. Ben je op zoek naar informatie, klik dan meteen door. Deze tekenlessen zijn gericht op het beter greep krijgen op vorm, tonaliteit en realiteit. Wat bied ik aan:

Grafiet tekening Belvedere Torso
Grafiet tekening Belvedère Torso – Marion de Jong

Tekenlessen op hoog niveau

De diepste wens van veel kunstenaars: het maken van een krachtige tekening. Komt jou dit bekend voor? Je doet ontzettend je best, je volgt teken cursus(sen). Maar als het eindresultaat daar is, weet je dat je tekening beter moet kunnen.
Ondanks de complimenten van andere cursisten vraag je je af hoe dan. Het antwoord wat je tot nu toe kreeg: “Veel oefenen, dan wordt het beter!” Ik waag het om daar een vraagteken bij te zetten. Dit is waarom…

Dit zijn de ‘problemen’ die een kunstenaar moet overwinnen:

Tekening van Marcus Brutus in grafiet
Marcus Brutus Grafiet – Marion de Jong

Voor wie zijn deze lessen bedoeld?

Deze lessen zijn bedoeld voor amateurs en gevorderde kunstenaars. Je bent niet bang om uitgedaagd te worden. Je wilt graag groeien in het tekenen. Wist je dat tekenen een enorm positieve invloed heeft op schilderen! Je vormgeving verbetert aanzien.

In mijn tekenles pak ik de ‘problemen’ aan om te overwinnen. Ik noem er een aantal:

Accuratesse verbeteren is vitaal

Jouw tekening komt zo dicht mogelijk bij het voorbeeld waar je mee werkt. Met andere woorden, er is een goede gelijkenis tussen je voorbeeld en je tekening. De lessen gaan jouw accuratesse verbeteren!

Proporties die je in de lure leggen

Een object heeft een verhouding van de hoogte, die staat tot de breedte. Bijna alle tekeningen (en laat dat ‘bijna’ eigenlijk ook maar weg), hebben een probleem op dit gebied. De tekening is óf te hoog (ten opzichte van de breedte) óf te breed ten opzichte van de hoogte. Dit is een van de meest voorkomende tekenproblemen die je wilt overwinnen.

tekening van een Chinees meisje in grafiet
Grafiet tekening – Marion de Jong

Een krachtige lijnvoering

De juiste manier van het plaatsen van tekenstreken is bepalend voor jouw vermogen om afstanden, lengtes etc in te schatten. Slappe lijnvoering is een garantie voor problemen. Ze geven de kunstenaar te weinig aanknopingspunten om een goede beoordeling van de lengte van een lijnstuk te maken. Een krachtige lijnvoering lost dit probleem op en je tekening wordt onweerstaanbaar om naar te kijken!

De architectuur van je object

Hoe zit je voorbeeld in elkaar en klopt dit met jouw tekening/interpretatie? De structuur van het object moet zichtbaar zijn in je tekening, anders kun je het wel laten om de tekening verder uit te werken. Vergelijk dit met het bouwen van een huis; sommige mensen beginnen de gordijnen al op te hangen nog voordat de kozijnen geplaatst zijn. En dat brengt ons bij de volgorde:

Foto van lesmateriaal tekenles Architectuur van het portret
Architectuur van het portret – Marion de Jong

De volgorde van je tekenproces

Een deugdelijke volgorde van werken helpt om grip te blijven houden op je tekening. Sommige mensen verdwalen in hun tekening. Ze beginnen en worstelen met chaos omdat zij niet weten hoe je vast kunt houden aan de route naar een goed eindresultaat. Het gevolg is een resultaat wat tegenvalt en een gefrustreerde kunstenaar. Jammer is dat, en het hóeft niet! Je kunt het gewoon léren, het heeft niets met talent te maken!

Modeltekening in houtskool
40 x 30 cm houtskool en conté

Betekenis en begrip van de tonaliteit

Tonaliteit is onderdeel van het eindresultaat van realistische kunst. Er zijn workshops genoeg waar je kunt tekenen. Maar kies de juiste uit. In mijn online school leer je over een belangrijk aspect: tonaliteit. Wat is de betekenis van tonaliteit: In het kort: het juiste licht en donker effect in je tekening. Daar zijn heel duidelijke regels voor. Ik weet dat sommige mensen gaan stuiteren als ze het woord ‘regels’ horen. Maar, bedenkt dit eens: regels geven ontzettend veel duidelijkheid. Deze regels van de tonaliteit geven ons grip op het vage proces van waar het nu precies licht of donker moet zijn. En dan ook nog hóe licht en hóe donker.

Dit is hoe de online school werkt

Op de online school vind je losse modules. Deze bestrijken onderwerpen die ik hierboven genoemd heb, en nog meer. Je kunt zelf kiezen welke module te wilt nemen, maar ik raad aan om met Drawing 1 te beginnen. De kennis die je hier opdoet gebruik je voor Drawing 2. Ja, je ziet de Engelse taal op de foto, maar als je je browser de pagina laat vertalen zie je alles in het Nederlands. Geen probleem.

School shop
Online school

Inloggen en beginnen

Je kunt in je eigen tempo werken. Het enige wat je hoeft te doen is een account aanmaken, een module te kopen en zelf inloggen op de school op een vast moment in de week. Je bekijkt de video en leest de aanwijzingen. Vervolgens doe je de oefeningen. Van video’s kijken ga je nl. niet beter tekenen. Zelf doen werkt het beste.

Zelflerend of Coaching?

In principe is de online school zelflerend. Wat wil dat zeggen? Wij werken met voorbeeld platen die je download en natekent volgens de aanwijzingen. In de lessen zijn correctie oefeningen verwerkt. Je controleert dus zelf of je tekening klopt.

Er zijn echter aspecten die je beter kunt laten nakijken door ervaren ogen. Ik doel bijvoorbeeld op de lessen over tonaliteit. Hier kun je als je nog onervaren bent in de beoordelingen van toonwaarden, vrij lastig zien of je goed zit of niet. Met een coach die over je schouder meekijkt kun je heel hard groeien. Aan jou de keuze.

Het maakt niet uit waar je woont, er zijn geen reiskosten!

Het maakt niet uit of je nu een tekencursus Rotterdam wilt volgen, of in Leeuwarden of Maastricht. COVID heeft geen invloed op jouw ontwikkeling als een kunstenaar. Kom tekenen via de online school en zonder te reizen (kosten) ga jij groeien als kunstenaar.

Enkele gratis online tekenlessen die jou een indruk geven

Ik heb enkele online tekenlessen die je een indruk geven. Je kunt ze gratis bekijken en beginnen met het groeien om realistische kunst te maken. Neem een kijkje en geniet ervan!

Wie is Marion?

“Marion begon met aquarelleren en heeft in haar beginjaren voornamelijk een modernistische stijl gehanteerd. Zij stapte daarna over op acryl en mixed media. Zij heeft veel intuïtieve werken gemaakt en laat zich zo nog steeds inspireren. Marion heeft jaren les gegeven in Zwitserland, Duitsland en Nederland. Vanaf 2013 is zij zich meer gaan richten op techniek en realisme en schildert zij in olie. Daarnaast heeft zij een liefde voor tekenen ontwikkeld die zo verslavend is dat zij bijna niet meer aan schilderen toekomt. Marion is de stichter van Dutch Art Academy online school.

Opleiding van Marion

Marion studeerde 5 jaar parttime aan de Gooische Academie in Laren, NL en volgde aanvullende lessen bij Pauline de Smale (aquarel), Marianne Blijdenstein (aquarel), Agnes Duifhuis (acryltechnieken) en Saskia Jetten (portret en model, Scholen in de Kunst), Te Wildt Academie (olieverf), enkele cursussen portret, landschap en stilleven aan de Russische kunstacademie in Florence, portret en model bij Humphrey Bennett en Écorché bij Per Elof Ricklund (Zweden, voormalig anatomie docent Florence Ac. of Art) en Maudi Brady (Director Anatomy and Écorché, The Florence Academy of Art).
Marion doceerde tussen 2006 en 2019 tekenen en schilderen in Nederland en Zwitserland. In 2018 en 2019 op de Summer Academy Duisburg, Duitsland.

Wat anderen zeggen

Over de online cursus: The Remake of a Rembrandt:
‘My big compliments to you! WOW! This course is awesome. The layout, and the way you structure the assignments and texts are really vivid and stimulating! You put a lot of effort into it, one can see that and one can also totally see how it reaches a new level! I am thrilled! Definitely, you have reached a new level of excellence and are living your own teaching units! Thank you for teaching us what you know.’
Natalie Schwarz, Paderborn Duitsland