Kunstproject Oorlog in Oekraïne – 4 opmerkelijke schilderijen die je raken

Kunstproject Oorlog in Oekraïne – 4 opmerkelijke schilderijen die je raken

Ontdek het Kunstproject Oorlog in Oekraïne met 4 aangrijpende schilderijen die het leed en de moed van de Oekraïense vrouwen en mensen tonen. De verschrikkelijke oorlog in Oekraïne vormt de inspiratie voor mijn Kunstproject Oorlog in Oekraïne, portretten in olieverf. Elk portret behandelt een aspect van de oorlog in Oekraïne. Het gaat om groot of klein leed. Bij elk portret hoort een Engelstalig gedicht.

Kunstproject Oorlog in Oekraïne in 4 schilderijen

Ik heb iets te zeggen over de oorlog in Oekraïne op de manier van een kunstenaar. Wat op mij diepe indruk heeft gemaakt is de vernietigende uitwerking van een besluit van een leider om zomaar een land binnen te vallen. De mensheid, zeker in het Westen, zou wijzer moeten zijn en zou moeten hebben geleerd van de geschiedenis om te begrijpen dat oorlog GEEN optie is.

Blinde zelfzuchtige ambitie heeft een ongekend vernietigende kracht. Dit moet stoppen! Het is onbegrijpelijk dat een leider van een land zomaar zijn eigen gang kan gaan. Dat er geen sluitend controlesysteem is door interne of externe mensen die zo iemand tot de orde roepen. Ik wil uitdrukking geven aan mijn ontzetting over deze oorlog en besloot hierover een kunstproject te beginnen, een reeks schilderijen over Oekraïne.

Oorlog in Oekraïne  olieverf - Marion de Jong
oorlog in Oekraïne

Leiders zijn belangrijk, dat weten wij allemaal. Zij dienen integer van karakter te zijn en dienen verantwoordelijkheid af te leggen aan anderen. Zij dienen terug te treden zodra zij schade aanrichten, op welke manier dan ook. En zeker hebben zij de wijsheid nodig om te begrijpen dat hun leiderschap altijd tijdelijk is. Aftreden is gezond en houdt leiders weg van tunnelvisie.

Volodymyr Zelensky is een voorbeeld van een sterke leider. Hij heeft de publieke opinie direkt ingezet als wapen. Heeft direkt politieke bondgenoten aan zich gebonden. Heeft vantevoren een goede verdedigingstactiek ingezet. Ondanks de underdog-positie van een land met beperkte middelen heeft zijn leiderschap grote indruk gemaakt. Hij werd persoon van het jaar 2022. Dit leiderschap inspireerde mij tot een portret en bijbehorend gedicht over Volodymyr Zelensky die in mijn ogen een rolmodel is voor leiders.

Waar steeds leiders dictatoriale neigingen vertonen zie ik Zelensky vechten voor zijn land en zijn inwoners. Hij had makkelijk zijn eigen huid kunnen redden door naar het buitenland uit te wijken. Hij deed het niet. Hij is de moeilijke confrontatie aangegaan met een tegenstander die over meer middelen en mensen beschikt. Ook is hij de strijd aangegaan met corruptie in zijn eigen land en toont zich zo een voorvechter voor integriteit. Hij lobbiet voor toenadering tot de NAVO en bemoedigt tegelijkertijd zijn eigen landgenoten.

Verwoesting een nutteloze handeling. Zeker als er geen goede reden is om te verwoesten. Wie heeft het recht om anderen te doden, om levens te nemen, om gezinnen in het verderf te storten, om bezittingen te vernietigen? Dit doet alleen iemand met een zieke geest. Dit inspireerde mij tot het maken van het portret van drie onschuldige weeskinderen uit Oekraïne die per trein weggevoerd werden naar Rusland. Manipulatie van mensen met een verwoestende uitwerking op mensenlevens. Een deel van de kinderen is te jong om te beseffen wat hen overkomt. Sommigen kennen nog net hun voornaam, maar niet hun achternaam. Hoek zullen deze weeskinderen ooit hun huis in Oekraïne terugvinden?

Ik bewonder de krachtige vrouwen van Oekraïne die aanpakken en keihard hun mannetje staan. Zij staan met bazooka’s op hun schouders. Kruipen door de modder. De Oekraïense vrouwen zijn niet bereid om hun land op te geven en deinzen niet terug voor geweld om zich te verdedigen. Deze houding van mensen die bereid zijn hun leven te geven voor het behoud van hun land is bewonderenswaardig. Hun moed om de vijand te weerstaan is ongekend. Hun opofferingsgezindheid, vastberadenheid en krachtdadig optreden staat in schril contrast tot de mentaliteit in het Westen. Dit verdient een eerbetoon. Vandaar Tribute to the Women Warriors of Ukraïne die vechten op het slagveld van Europa

Mijn project is nog niet af en zal binnenkort worden uitgebreid met meer werken.